Skip to main content

How to get to Van Cauwelaertsluis in Antwerpen by Bus or Light Rail?

Directions to Van Cauwelaertsluis (Antwerpen) with public transportation

The following transit lines have routes that pass near Van Cauwelaertsluis

How to get to Van Cauwelaertsluis by Bus?

Click on the Bus route to see step by step directions with maps, line arrival times and updated time schedules.

Bus stations near Van Cauwelaertsluis in Antwerpen

Station Name Distance
Antwerpen Wijtvliet 12 min walk
Antwerpen Kaai 506 117 min walk

Bus lines to Van Cauwelaertsluis in Antwerpen

Line Name Direction
764 Fr. Rooseveltplaats - Van Cauwelaertsluis
760 Bevrijdingsdok - Noorderlaan - Antwerpen

Questions & Answers

 • What are the closest stations to Van Cauwelaertsluis?

  The closest stations to Van Cauwelaertsluis are:

  • Antwerpen Wijtvliet is 896 meters away, 12 min walk.
  • Antwerpen Kaai 506 is 9180 meters away, 117 min walk.
  More details
 • Which Bus lines stop near Van Cauwelaertsluis?

  These Bus lines stop near Van Cauwelaertsluis: 764.

  More details
 • How far is the bus stop from Van Cauwelaertsluis in Antwerpen?

  The nearest bus stop to Van Cauwelaertsluis in Antwerpen is a 12 min walk away.

  More details
 • What’s the nearest bus stop to Van Cauwelaertsluis in Antwerpen?

  The Antwerpen Wijtvliet stop is the nearest one to Van Cauwelaertsluis in Antwerpen.

  More details
The Most Popular Urban Mobility App in Belgium.
All local mobility options in one app
Get it on Google Play Download on the App Store

Public Transportation to Van Cauwelaertsluis in Antwerpen

Wondering how to get to Van Cauwelaertsluis in Antwerpen, Belgium? Moovit helps you find the best way to get to Van Cauwelaertsluis with step-by-step directions from the nearest public transit station.

Moovit provides free maps and live directions to help you navigate through your city. View schedules, routes, timetables, and find out how long does it take to get to Van Cauwelaertsluis in real time.

Looking for the nearest stop or station to Van Cauwelaertsluis? Check out this list of stops closest to your destination: Antwerpen Wijtvliet; Antwerpen Kaai 506.

You can get to Van Cauwelaertsluis by Bus or Light Rail. These are the lines and routes that have stops nearby - Bus: 764

Want to see if there’s another route that gets you there at an earlier time? Moovit helps you find alternative routes or times. Get directions from and directions to Van Cauwelaertsluis easily from the Moovit App or Website.

We make riding to Van Cauwelaertsluis easy, which is why over 930 million users, including users in Antwerpen, trust Moovit as the best app for public transit. You don’t need to download an individual bus app or train app, Moovit is your all-in-one transit app that helps you find the best bus time or train time available.

Van Cauwelaertsluis, Antwerpen
Van Cauwelaertsluis, Antwerpen De Van Cauwelaertsluis is een zeesluis in de haven van Antwerpen. De sluis is 270 meter lang en 35 meter breed en heeft TAW-diepte van 9,83 meter. Op 13 augustus 1928 werd de sluis, toen "Kruisschanssluis" geheten, plechtig in gebruik genomen. De bouw van de sluis was één van Belgiës eerste openbare werken. Het schip m/s "Albertville" met het vorstenpaar koning Albert I en koningin Elisabeth van België aan boord, voer toen als eerste schip de sluis binnen. De sluis werd op 10 augustus 1962 hernoemd tot "Van Cauwelaertsluis", naar Frans Van Cauwelaert, die tussen 1921 en 1932 burgemeester was van de stad Antwerpen en die als havenschepen zorgde voor een uitbreiding van de haven in noordelijke richting. De brug aan de rivierkant is de Van Cauwelaertbrug en de dokkantbrug is de Kruisschansbrug. De VHF-werkkanalen voor de complexsluizen zijn 71, voor oproep. Andere werkkanalen 8 voor aankomende zeeschepen met loods en 71 voor de binnenvaart. Kanaal 74 blijft voor de dokken, en doorvaart van de Kanaaldokken B1 en B2. De Royerssluis kon maar één of twee zeeschepen tegelijk versassen, en die mochten niet al te groot zijn. In de loop der tijden werden de schepen dan ook groter, met méér tonnenmaat en laadcapaciteit. Dat de Van Cauwelaertsluis erbij kwam, was toen een zege voor de stad Antwerpen. Tijdens de oorlog is ze praktisch ongehavend gebleven, ondanks dat de Duitsers pogingen deden met hun V-1 en V-2 tussen 7 oktober 1944 en 30 maart 1945, om de haven met hun "vliegende bommen" te raken. Uiteindelijk kregen de stad en zijn randgemeenten het zwaarder te verduren. Vanaf 2000 is de Van Cauwelaertsluis uitsluitend voor binnenvaart bedoeld. Alleen als er andere sluizen buiten dienst zijn, wordt de sluis ook voor zeevaart in bedrijf gezet. De THV Roegiers-Depret-VBSC-Egemin heeft de opdracht gekregen om de sluis te renoveren. Op 7 december 2009 werd de sluis voor 13 maanden gesloten, zowel voor scheepvaart als wegverkeer. De 80 jaar oude sluis is dringend aan renovatie toe. Zo komen er nieuwe deuren, met geleidingsrails op de bodem. Het scheepvaartverkeer wordt omgeleid langs de Boudewijnsluis.
How to get to Van Cauwelaertsluis with public transit - About the place
Image may be subject to copyright. Find out more on Wikipedia

Public transit lines with stations closest to Van Cauwelaertsluis in Antwerpen

It's easier to get to Van Cauwelaertsluis with the app!